Bewustwording,  Blog,  Inspiratie,  Liefde,  Positiviteit

Alarm

Je kent het vast. Je vertelt een dierbare dat ze je hebben gekwetst. En de ander zegt: “Dat moet je niet zo voelen.” Je hebt lang nagedacht over de woorden die je zou gebruiken om duidelijk te maken wat de ander heeft gedaan. En de ander zegt: “Dat is niet waar.”

Je probeert je angst uit te spreken, een gevoel dat je niet kunt plaatsen, maar dat je onrust brengt. En de ander zegt: “Daar hoef je je geen zorgen over te maken.”
Die reacties maken dat je niets meer terug kunt zeggen. In feite schuiven die woorden direct jouw gevoel en jouw gedachten van tafel. Het is niet waar. Het is onzin.

Stomgeslagen

Ook dit herken je vast. Het gaat goed binnen jullie relatie. Jullie doen leuke dingen samen, en je voelt je vrij. En dan ineens laat jouw dierbare een bom vallen. Hij of zij heeft kritiek op iets wat jij hebt gedaan, of hebt gezegd. Je zag ‘m niet aankomen, en je bent stomgeslagen. In jou borrelt verontwaardiging en je zegt: “Dat is niet waar.” Wanneer de ander toelicht waarom dit gevoel bij hen overheerst, zeg je: “Dat moet je niet zo voelen. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken.”

Alarmbel

Maar als ik uitspreek dat ik me zorgen maak, dan is dat een alarmbel. Dan waarschuw ik dat er iets moet veranderen, maar dat ik niet weet wat ik kan doen. Ik sta op het punt om op te geven. Ik wil het niet langer zoals het gaat, ik wil vasthouden, maar alles in mij begint los te laten.
Enkel omdat jij zegt, dat het niet zo is, maakt niet dat het niet zo is voor de ander. Enkel omdat jij zegt, maak je geen zorgen, maakt niet dat de zorgen van de ander ineens verdwenen zijn. Die zorgen hebben een reden.
De ander kan mij op dat moment een reddingsboei toegooien. De ander kan mij rust bieden, door mij te helpen weer op het droge te komen. Door te zeggen dat het niet waar is, ben je in feite mijn verdrinkende ik aan het toeroepen: “Gewoon blijven zwemmen!” Dat helpt niet. Ik ga kopje onder. Ik heb hulp nodig. Ik red het niet alleen.

Het zit goed tussen ons

En tegelijkertijd… als ik zeg dat jij je geen zorgen over hoef te maken, dan bedoel ik dat het goed zit tussen ons. Ik geef om je, en wat je nu zegt, raakt me diep. Als ik uitspreek dat iets niet waar is, dan zeg ik daarmee dat ik het niet begrijp. Ik weet niet altijd de goede woorden te vinden, en zeg soms iets wat ik niet bedoel. Ik wil je de ruimte geven, maar in mij springt ineens een gevoel van minderwaardigheid naar boven. Ik word mishandeld door interne vragen als ‘ben ik niet goed genoeg’, en ‘heb ik iets verkeerd gedaan.’ En niets van dit alles komt naar buiten. Soms weet ik het niet eens. Soms durf ik het niet te uiten. En vaak is het gewoon makkelijker om boos te worden dan raakbaar.

Wat jij zegt, en wat de ander hoort, zijn twee hele verschillende dingen. Maar wat we allebei proberen te doen, is opnieuw verbinding te vinden met elkaar. Dat is ons grootste verlangen. Dat is waarom we boos worden op elkaar, waarom we huilen, waarom we schreeuwen, waarom we dichtslaan. Omdat we ons realiseren dat de verbinding zoek is, en op dat moment weten we niet waar we het terug kunnen vinden. We vragen ons af waar het mis is gegaan. Of wij verantwoordelijk zijn, of die ander? We vragen ons af of het er toe doet, wellicht kennen we die ander helemaal niet zo goed als we denken. Maar al die bullshit brengt je niet dichter tot elkaar. Al die gevoelens en gedachten maken het bijzonder lastig om waar te nemen wat er gebeurt op zo’n moment.

I care

Het helpt op zo’n moment om waar te nemen. Zonder oordeel. Wat wordt er nu echt gezegd? Wat gebeurt er met mij? Nog niet zo lang geleden hoorde ik over een mooie manier hoe je naar kritiek kunt kijken. In feite zegt die persoon: “I care.”
Probeer het maar eens uit. ❤

 

Dit blog is in aangepaste vorm eerder verschenen op Ik kies geluk. 

Ik ben een woordenkunstenaar, een levensgenieter en een Grootse Zelf ontwikkelaar. Ik hou van woorden, ik kan ervan leren, ermee spelen en raken. Wel altijd positief, want ik hou ervan om een ander een goed gevoel te geven. Het leven geeft me veel inspiratie om te voelen, te leren en te delen. Het is zo bijzonder en waardevol om mensen te stimuleren, motiveren en inspireren om hun Grootsheid te omarmen. En ik leer daarbij altijd weer dat Liefde de drijvende kracht is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *