Bewustwording,  Blog,  Grootsheid,  Inspiratie,  Liefde,  Positiviteit

Balans

Soms heb je van die gesprekken, die je heel veel energie kosten. Mensen begrijpen niet wat je zegt, of mensen willen niet horen wat je zegt. Of zitten zo vol van hun eigen emoties, dat ze niet anders kunnen dan uiten in plaats van luisteren.

Zo’n gesprek had ik even geleden. Mijn gesprekspartner zat vol emotie en moest dit hoe dan ook kwijt. Als ik zou kunnen visualiseren hoe het gesprek tussen ons verliep, dan zou ik zeggen dat zij de bokser was, en ik de boksbal.

Hoewel ik mezelf zie als iemand die altijd klaarstaat voor een ander en ook bereid ben een luisterend oor te geven, ben ik op een gegeven moment gestopt met antwoorden. Het ging namelijk helemaal niet om wat ik zou kunnen toevoegen in dit gesprek. Het was eigenlijk niet eens een gesprek. Het was een raaspartij, een bokspartij. Eenzijdig. En ik incasseerde alles. Ik merkte dat mijn stem verdronk in alle emoties van mijn gesprekspartner. Eigenlijk kon ik dus net zo goed niets kon zeggen. Dus dat deed ik.

Fijne mensen om me heen

De mensen om me heen zijn fijne mensen. Ik kies ze daar ook op uit.  Ze luisteren, ze troosten, ze lachen met me, ze huilen met me. Ze geven me advies. Ze genieten van mijn successen en balen van mijn teleurstellingen. Dat maakt het tot een vriendschap. Ergens in dit geheel echter is balans nodig. Een stukje geven en nemen. En daarnaast moet er ook balans zijn in hoe je staat in de wereld. Immers als jij overtuigd bent dat de wereld een donkere, enge plek is, dan is het een kwestie van tijd voordat je niet meer om kunt gaan met die vriendin die gelooft dat de wereld een stralende, mooie plek is. Dat botst op den duur.

Iemand die zich vastbijt in negativiteit, zal op de lange termijn geen begrip meer kunnen opbrengen voor die vriendin die overal de zon ziet schijnen. En datzelfde geldt voor de vriendin die heel erg probeert haar leven om te buigen naar een positieve, zelf verantwoordelijkheid nemende en hieruit kracht puttende wereld. Deze vriendin gaat ook op zoek naar mensen die haar daarin kunnen steunen. Deze vriendin zal uiteindelijk mensen links laten liggen, die niet bereid zijn mee te gaan, maar haar juist naar haar oude ‘nare’ wereld terug trekken.

Veranderen

Ik zou nooit iemand willen vertellen dat ze moeten veranderen. Ik weet dat ik dat soms wel denk, maar ik zou het nooit willen zeggen. Het is namelijk niet eerlijk. Iemand leeft zoals hij of zij denkt dat goed voor hen is. En niemand anders heeft het recht om van hen te eisen dat ze hier iets in moeten veranderen. Helaas groeien hierdoor mensen wel uit elkaar. Die mensen die er wel wat van zeggen, krijgen bonje en gaan met ruzie uit elkaar. De mensen die er niets van zeggen, zullen minder vaak contact leggen, waardoor de vriendschap uiteindelijk verwatert. Zij zullen jaren later hun schouders ophalen en zeggen: ‘we zijn uit elkaar gegroeid.’

Ieder volgt zijn eigen weg

Dat is de consequentie van leven zoals jij denkt dat goed voor je is. Soms ontmoet je mensen, zoals jijzelf en vorm je vriendschappen. Soms raak je mensen kwijt omdat zij een ander pad zijn gaan bewandelen. Dat is jammer, maar dat is ook het leven. Iedereen volgt zijn eigen weg. Er is geen goede of foute keuze, zolang jij maar bewust bent dat de stappen die jij zet, ook daadwerkelijk jouw stappen zijn. Niet de stappen van die zogenaamde vriendin, die wil dat jij verandert omdat zij zich daar beter bij voelt. Niet de stappen van jouw moeder die jou een toekomst toewenst die ze zelf niet heeft gehad.  En niet die baas, die broer, die zwemleraar, die supermarktbediende, die dochter, die echtgenoot… Nee, alleen jouw stappen tellen. Dat is de weg naar geluk. Dus wees er zeker van dat ze van jou zijn.

Dit blog is in aangepaste vorm eerder verschenen op Ik kies geluk. 

Ik ben een woordenkunstenaar, een levensgenieter en een Grootse Zelf ontwikkelaar. Ik hou van woorden, ik kan ervan leren, ermee spelen en raken. Wel altijd positief, want ik hou ervan om een ander een goed gevoel te geven. Het leven geeft me veel inspiratie om te voelen, te leren en te delen. Het is zo bijzonder en waardevol om mensen te stimuleren, motiveren en inspireren om hun Grootsheid te omarmen. En ik leer daarbij altijd weer dat Liefde de drijvende kracht is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *