Bewustwording,  Grootsheid,  Inspiratie,  Positiviteit

De grootsheid van introvertie

Onze maatschappij geniet van extraverte mensen. Dit zijn de mensen die altijd volop in het leven lijken te staan, het middelpunt van elk feestje en de go-getters zijn. Het zijn de mensen die zich durven uit te spreken en die in sociale kringen helemaal tot hun recht komen. Het is dan ook niet gek dat we extravertie zien als een begeerlijke eigenschap. Wie wil er nu niet zelfverzekerd, sociaal, energiek en actiegericht zijn? Maar hoe zit het met de introverte mensen?

Onzichtbaar

Als introvert heb ik me in het verleden onzichtbaar gevoeld. Ik heb het als een tekortkoming van mezelf bestempeld dat ik niet meer ‘out there’ was. Introvertie voelde als een onontwikkelde persoonlijkheid, als iets dat ik om te buigen had naar extravertie, omdat de wereld daar immers op leek te wachten. Of tenminste, dat dacht ik. Nu weet ik wel beter. Introvertie is namelijk ook heel groots van zichzelf.

Ken jij jezelf?

Een introvert die extravert wil zijn, is iemand die zichzelf niet goed kent. Het is iemand, die niet weet en dus niet kan waarderen hoeveel kracht er in hun ware zelf schuilt. Zo jammer, want een introvert heeft prachtige eigenschappen die een meerwaarde zijn voor hun omgeving.

Introverte mensen zijn intuïtief vaak sterk ontwikkeld, omdat ze meer tijd nemen om hun gevoel de ruimte te geven. Ze denken na over belangrijke onderwerpen, soms voor henzelf, maar vaak ook in maatschappelijke context. Ze durven naar binnen te kijken, hun gevoelens onder de loep te nemen, omdat ze weten dat daar rust en ontspanning gevonden kan worden . Ze zijn bedachtzaam en zullen niet snel zich in situaties bevinden die risico’s met zich meebrengen. Ze hebben een kleine vriendengroep, maar als je daarbij hoort, dan mag je je zelf ook echt tot een vriend voor het leven scharen (mits je het niet te bont maakt, want ook introverten hebben grenzen!)

Introvertie vs. verlegenheid

Op feestjes waar ik weinig mensen ken, ben ik als introvert stil en kijk ik veel om me heen. Ik ben niet echt een sociaal dier, maar geniet juist meer van de rust van een avondje thuis. Ik krijg dáár energie van en loop juist leeg als ik te lang in een drukke setting ben. Ik kan me voorstellen dat je niet onthouden hebt dat ik op jouw feestje rondliep – zeker niet als er tientallen mensen waren.

Maar zijn introverte mensen dan ook altijd verlegen? Het antwoord is simpel: nee! Introverte mensen zijn niet altijd verlegen en verlegen mensen zijn niet altijd introvert. Die twee worden vaak aan elkaar gekoppeld door mensen die niet weten dat stil zijn niet hetzelfde is als verlegen zijn.
Als ik stil ben, dan observeer ik. Dan luister ik. En vaak geniet ik daarvan.
Als ik iets zeg, is de kans groot dat je het ook wilt horen omdat dit vaak weldoordacht is en laat zien dat ik wel degelijk betrokken ben geweest bij een gesprek, ook al had ik niet het grootste woord.

Introvertie als excuus

Er zijn mensen die introvert zijn als een excuus gebruiken. Ik deed dit zelf bijvoorbeeld toen ik single was en graag een relatie wilde. Ik geloofde toen dat mijn introverte zelf mij in de weg zat. Ik sta nu eenmaal niet graag in de spotlight. Hoe kan ik dan ooit opvallen tussen al die andere singles? Ik kan echt gruwelen van drukke uitgaansgelegenheden, maar ja… ik zal er toch op uit moeten, want hoe zou ik anders ooit iemand gaan vinden?
Wellicht herken je dat. Ik kon me best voordoen als extravert. Ik kon best naar speeddate-sessies, of naar een bar of kroeg. Ik kon het zelfs nog best leuk vinden, voor heel even dan..

Introverte mensen kunnen zich prima voordoen als extravert, maar het zal ze altijd veel energie kosten. Als introvert laad je op door tijd met jezelf door te brengen. In alle rust, zonder de prikkels van buitenaf. Daten als introvert doe je daarom het liefst in een rustige omgeving, bijvoorbeeld een picknick in het park, of een etentje in een knus restaurant.

Jouw grootsheid

Grootsheid is zijn wie je bent. Grootsheid is omarmen wat je kwaliteiten en je uitdagingen zijn. Het heeft niets te maken met jezelf anders voordoen om leuker gevonden te worden (door die ander én door jezelf!). Het gaat erom dat je de focus hebt op hoe jij de beste versie van jezelf kunt zijn. Het gaat om loslaten én vasthouden. Het loslaten van dat wat je niet bent, wat anderen van je verwachten of wat je Ego vindt. Het vasthouden van dat wat je wel bent in ontspanning en met liefde. Klinkt als best een uitdaging, en dat is het soms ook. Niemand heeft gezegd dat zelfliefde makkelijk is. Maar door jezelf tijd en aandacht te geven kun je leren om jouw introverte en grootse zelf te omarmen.

Eén van de stappen in mijn boek Gelukkig Groots is dan ook ’Verwacht dat je ervoor blijft werken.‘ Jouw Grootse Zelf is er altijd voor je, maar ze vraagt wel dat je voor haar kiest. Het hoeft niet, je bent altijd vrij hierin, maar wil je ervaren hoe het is om écht in je kracht te staan, dan heb je hiervoor de keuze te maken. Het komt niet vanzelf, maar dat is dan ook nooit het geval met iets dat écht de moeite waard is. ♥ 

Wil je advies over hoe je jouw introverte zelf kunt omarmen, of wil je jouw verhaal met mij delen? Neem gerust contact met mij op. 

 

Ik ben een woordenkunstenaar, een levensgenieter en een Grootse Zelf ontwikkelaar. Ik hou van woorden, ik kan ervan leren, ermee spelen en raken. Wel altijd positief, want ik hou ervan om een ander een goed gevoel te geven. Het leven geeft me veel inspiratie om te voelen, te leren en te delen. Het is zo bijzonder en waardevol om mensen te stimuleren, motiveren en inspireren om hun Grootsheid te omarmen. En ik leer daarbij altijd weer dat Liefde de drijvende kracht is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *