Bewustwording,  Inspiratie,  Liefde,  Motivatie,  Overvloed,  Positiviteit

Een tijd van geven en nemen

De kerstdagen komen er weer aan. Zoals altijd ben ik alweer druk op zoek naar de leukste kaartjes om te versturen. Vaak zijn mensen verbaasd als ik ze vertel dat ik kerstkaarten verstuur. “Doe jij dat nog steeds? Ik ben ermee gestopt, omdat ik steeds minder kaarten terug kreeg.“ Herkenbaar. Ook voor mij. Maar toch vind ik het altijd jammer als mensen dat zeggen. Zo’n kaartje is een klein gebaar, maar kan voor zoveel plezier zorgen bij de ontvanger.

Een tijd van geven

De laatste maand van het jaar staat in het teken van geven. We vieren Sinterklaas of Kerst samen met de mensen waar we van houden. We geven elkaar onze tijd en aandacht. We spenderen geld aan lekker eten en leuke cadeautjes. Dit jaar zal anders zijn nu we in een 1,5 meter economie zijn beland (en wat ik nooit normaal zal gaan vinden, maar dat is een ander verhaal). Voor mij blijft het idee hetzelfde. Dit maakt het versturen van kaartjes eigenlijk juist nog belangrijker.

Een tijd van nemen

Wat me opvalt is dat veel mensen in een soort permanente staat van tekort leven. Dan doel ik niet op het geld op hun rekening, maar op hun houding. Dit zijn de mensen die meedoen aan een actie voor het goede doel, omdat ze er iets mee kunnen winnen. Dit zijn de mensen die best iets voor een ander willen doen, maar stiekem of juist openlijk wel er iets voor terug verwachten. Dit zijn de mensen die geen kerstkaarten sturen, omdat ze geen kaartjes meer terug krijgen. Wellicht herken je ze.

Tekort

Ik herken ze zeker. Lange tijd was ik zelf zo iemand. Het idee dat wat ik weggaf, nooit meer terugkwam, heb ik heel lang geloofd. Ik was overtuigd dat dit klopte, want was ik gul en trakteerde ik iemand, dan kreeg ik dat geld nooit terug. Gaf ik liefde, dan was het vaak ook eenzijdig. Niet alleen was ik lange tijd hierdoor single, maar voelde ik me ook een vreemde eend in de bijt bij mijn familie.

Het gevoel van overvloed leek niet voor mij te zijn weggelegd. Met die realisatie merkte ik ook dat ik steeds negatiever ging kijken naar de mensen om mij heen. Niemand deed meer iets voor een ander. Men was alleen maar met eigen gewin bezig.

Het roer mag om

Het besluit dat het zo niet langer kon, dat ik me niet prettig voelde bij deze manier van kijken naar de wereld, maakte dat ik het roer omgooide. Ik vroeg me af hoe het zou zijn als ik die verwachtingen eens overboord gooide? Wat als ik besloot dat ik kon geven, zonder bezig te hoeven zijn met wat ik terug kreeg? Dat ik gaf, omdat ik het wilde. Dat ik gaf, omdat ik de ruimte had. Dat ik gaf, omdat ik gewoon iets wilde doen voor een ander. Zomaar.

Overvloed

Ik ben niet rijk. Nooit geweest ook. Maar rijker dan ik nu ben, ben ik nog nooit geweest. Als ik een appje stuur naar iemand die ik al even niet heb gesproken, gewoon om te zeggen hoe fijn ik het vind, dat zij in mijn leven zijn. Als ik de deur openhoud voor een onbekende en bedankt word met een glimlach. Als ik een vriendin op een lunch trakteer, omdat ik die maand een meevaller heb gehad. Het geeft me een warm gevoel van binnen, omdat ik verschil heb gemaakt. Misschien maar op een heel klein vlak in hun leven, maar toch.

Er is genoeg

Toen de corona-crisis net was begonnen, de deuren naar de tehuizen op slot gingen en de ziekenhuizen te kampen hadden met flinke onderbezetting, hebben mijn zus en ik zo’n 70 kaartjes aan de medewerkers, zieken en ouderen geschreven. We wensten hen sterkte in deze lastige tijd. Zij zullen nooit weten wie het gezicht achter die kaartjes zijn.

En dat was ook precies de bedoeling. Anoniem geven is één van de grootste oefeningen in het geven zonder verwachtingen. Dat was mijn grootste les in overvloed.

En jij? Wat kun jij vandaag doen voor een ander? Zomaar, omdat je het wilt, omdat je het kunt, omdat je er een goed gevoel van krijgt. Geef je geld, tijd of liefde… het maakt niet uit. Het gevoel wat het je geeft, is namelijk altijd hetzelfde. Jij bent waardevol. Jij maakt verschil. En in deze tijd is dat toch precies wat het om gaat?

Deel het vooral met mij en de lezers, want inspiratie is altijd welkom!

Ik ben een woordenkunstenaar, een levensgenieter en een Grootse Zelf ontwikkelaar. Ik hou van woorden, ik kan ervan leren, ermee spelen en raken. Wel altijd positief, want ik hou ervan om een ander een goed gevoel te geven. Het leven geeft me veel inspiratie om te voelen, te leren en te delen. Het is zo bijzonder en waardevol om mensen te stimuleren, motiveren en inspireren om hun Grootsheid te omarmen. En ik leer daarbij altijd weer dat Liefde de drijvende kracht is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *