Bewustwording,  Blog,  Grootsheid,  Inspiratie,  Liefde,  Positiviteit

Energie

Maak deze zin eens af: “Geld is…”

In 2017 kreeg ik deze opdracht en zonder er over na te denken schreef ik op hoe ik naar geld keek. “Geld is een noodzakelijk kwaad.”
Het was hoe het voelde op dat moment. Ik had nooit geld over, en ik had er vaak en veel zorgen over. Ik ergerde me dat het me zo raakte, omdat ik helemaal niet materialistisch wilde zijn en ik wél het gevoel had dit te zijn door mijn zorgen hierover.

Weerstand

De opdracht was daarmee echter nog niet klaar. Er werd me gevraagd dezelfde zin op te schrijven maar nu het woordje ‘geld’ te vervangen met ‘kracht’.
Ik schreef op: “Kracht is een noodzakelijk kwaad.” Ik voelde direct weerstand.
Vervolgens werd ons gevraagd dezelfde zin voor een derde keer op te schrijven maar nu het woordje ‘geld’ of ‘kracht’ te vervangen met ‘liefde’.
De weerstand borrelde als een vulkaan op het punt om uit te barsten nog voordat ik de pen op het papier had gedrukt, maar toch schreef ik het op.
“Liefde is een noodzakelijk kwaad.”
De verontwaardiging die ik voelde, de boosheid en tegelijkertijd een sterk gevoel van tekort en verlies: Het was een intense ervaring om die woorden in mijn werkboek te zien staan.

Het ervaren van overvloed

Overvloed heeft drie fasen:
1) het ontvangen, het echt aannemen, volledig en oprecht.
    Als iemand jou een compliment geeft, zeg dan ‘dank je wel.’
2) het ermee zijn, het hebben, vasthouden, eigenaarschap nemen.
    We zijn geneigd direct iets terug te geven. Iemand complimenteert ons, en wij geven het terug. “Ach, dit shirt is al        heel oud.” Of “Dank je, ik vind jou ook lief.”
    Het compliment aannemen, en dan zeggen ‘dat vind ik zelf eigenlijk ook’ is veel sterker.
3) is het weggeven, puur om het weggeven. Niet omdat je al iets hebt ontvangen, of omdat je nog iets verwacht terug      te krijgen.

Bij overvloed denken we vaak aan geld. Het idee achter deze opdracht is echter dat geld, kracht en liefde allemaal energie is. Dezelfde soort energie. De energie van het ontvangen, het ermee zijn en het weggeven. En de enige manier om overvloed te ervaren is als deze energie vrij kan stromen.

Creatie

In het jaar 2018 heb ik me gericht op het vrij laten stromen van de liefde. Ik ben liefde gaan weggeven, elke week weer. Ik besloot iets te doen voor mijn medemens. Zomaar. Zonder er iets voor terug te verwachten. Ik ben ermee geweest. Genoten van het gevoel van liefde terwijl mijn pen over het papier schoot, terwijl ik allerlei kleuren gebruikte om mijn liefde te visualiseren.

En toen ging het mis

Halverwege het jaar echter kwam ik in een dip terecht. Ik gaf en gaf, maar zag het niet terugkomen. Ik begreep het niet. Het gevoel van tekort overheerste alles en even overwoog ik om te stoppen. Dit werkte niet.
Ik kreeg wel reacties op wat ik voor anderen had gedaan. Ik kreeg glimlachen, knuffels en mooie woorden. Het klinkt gek, maar het leek een bodemloze put. Alle enthousiasme die weer naar mij terugkwam, leek direct weer te verdwijnen. Ik voelde het niet.

Realisatie

In een prachtig gesprek sprak ik mijn gevoel uit en besefte ik dat het niet stroomde omdat ik mezelf niet toestond om écht te ontvangen. Om te genieten van wat er terugkwam, om even stil te staan bij wat er werd gezegd en werd gedaan. Ik wuifde het weg, ik vond het niet bijzonder, zelfs normaal, en mijn gesprekspartner liet me inzien dat het alles behalve normaal was.
Echt ontvangen is als de intense, warme ervaring van zonnestralen op je huid. Ik was steeds op weg naar de volgende bestemming, en nam niet de tijd om stil te staan en te ervaren. En dus stopte ik met lopen. Ik heb mijn blik naar boven gericht, mijn ogen gesloten, mijn armen gespreid en heb diep ingeademd. Ik heb het ontvangen. Alle complimenten, alle knuffels, al het enthousiasme. En dat veranderde alles.

Een nieuwe fase is aangebroken

Eind 2018 maakte ik de zin opnieuw af. “Geld is… fijn. Het geeft me rust.”
Ik besef dat ik in een nieuwe fase ben aangekomen. Ik vertrouw volledig op de stroming van de liefde. Nu is het mijn kracht die de aandacht krijgt, waar ik de focus op heb. Het mezelf niet langer klein houden, maar het laten zien van wie ik ben. Mijn grootsheid. Ik geef mijn kracht weg, ik laat het zien door het schrijven van mijn eerste non fictie bestseller. Ik ben ermee door te ervaren dat grootsheid betekent dat ik er mag zijn met alles wat ik denk, voel en ben. En ik ontvang het van mijn omgeving in de vorm van een stevige fundering van acceptatie en waardering.

Je kunt niets geven wat niet al van jou is

Wat ik nu weet is dat ik in overvloed leef. Ik ben geen miljonair, er staat geen cent méér op mijn rekening, maar ik ben rijker dan ooit tevoren.
Ik ontvang in overvloed. Ik sta met mijn armen wijd open en ik geniet ervan. Ik geef mijn liefde gul, ik geef mijn kracht gul. En ik kan het blijven geven, omdat ik het ontvang. Het is een eindeloze stroom van ontvangen, ermee zijn en weggeven.

En geld?

Maar hoe zit het dan met geld? Je kunt niet eindeloos geld blijven geven, want daar zit nu eenmaal een stop op. Als je het niet breed hebt, hoe krijg je dan deze energie weer aan het stromen? Ik hoor het je denken, en ikzelf vind dit ook best nog een lastig gegeven. Juist omdat geld zo concreet, zo tastbaar is. Maar wat ik heb ervaren is door het geven van mijn liefde en het geven van mijn kracht, dat ik geld heb mogen ontvangen en ermee heb mogen zijn. Een kaartje met daarin verstopt een geldbiljet, omdat de afzender mij nog een jaar vol met persoonlijke groei gunt. Een prachtig kerstpakket door een liefdevolle samenwerking van mijn netwerk. Een vriendin die mijn portemonnee wegdrukt en zegt: “Ik betaal dit wel.”

Laat het stromen

De eerste stap die ik heb gezet om overvloed te creëren, is door te geven. Het lijkt een bizarre eerste stap als je bedenkt dat ik in die tijd een gevoel van tekort had. Waarom zou je in hemelsnaam iets weggeven als je zelf al zo weinig ervan hebt?
Geven voelt goed. Ermee zijn is de uitdaging: de gedachte dat het weg is en daaropvolgend het besef dat je er niets mee hebt verloren. Je bent er niet op achteruitgegaan. Je bent nog steeds dezelfde persoon. Durf vast te houden aan dit idee, laat de energie stromen en je zult je rijker voelen dan ooit tevoren.

 

Dit blog is in aangepaste vorm eerder in 2 delen verschenen op Ik kies geluk. Deel 1 |Deel 2. 

Ik ben een woordenkunstenaar, een levensgenieter en een Grootse Zelf ontwikkelaar. Ik hou van woorden, ik kan ervan leren, ermee spelen en raken. Wel altijd positief, want ik hou ervan om een ander een goed gevoel te geven. Het leven geeft me veel inspiratie om te voelen, te leren en te delen. Het is zo bijzonder en waardevol om mensen te stimuleren, motiveren en inspireren om hun Grootsheid te omarmen. En ik leer daarbij altijd weer dat Liefde de drijvende kracht is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *