Bewustwording,  Blog,  Grootsheid,  Inspiratie,  Liefde,  Positiviteit

Leugenaar

Liegen wordt gezien als een slechte eigenschap, maar eerlijk is eerlijk, we doen het allemaal. We liegen omdat we de ander niet willen kwetsen. We liegen om onze tekortkomingen te verbergen. En soms is de leugen een verschil van mening.

Mijn waarheid of jouw waarheid?

Iemand noemde mij een leugenaar omdat ik mijn waarheid sprak. Iemand had een andere waarheid en zag mijn waarheid als een leugen. Dat is hoe conflicten dusdanig uit de hand kunnen lopen dat er geen mogelijkheid tot toenadering meer is. De ander noemt je een leugenaar. Jij ontkent dit. Misschien zou je zelfs zijn woorden leugens kunnen noemen. En dan is er ineens geen weg meer terug. Je slaat je armen over elkaar heen en je zegt: “Zij heeft het verkeerd. Zij zit fout.” En die ander zegt: “Dat is niet waar. Ik ben eerlijk geweest. Hij zit fout.”

In een conflict is het eerste wat je doet, naar de ander kijken. Wat heeft die fout gedaan in jouw ogen? Dat is hoe je afstand kunt nemen van de pijn die je zelf voelt. De pijn waarvan je je deels bewust bent, maar die je geheel toewijst aan wat de ander je heeft aangedaan. De diepte van de pijn voel je niet, omdat je extern gericht bent. Je bent gekwetst door wat die ander heeft gezegd, door toedoen van die ander. Er was toch niets met jou aan de hand? Totdat die ander jou een onverwachte slag in het gezicht verkocht!

Niets? Echt?

Ik daag je uit

Ik zou je willen uitdagen om dat te testen. Wat werd er door de ander gezegd, dat jou zo raakte? Wat waren de woorden die je hoorde? Wat was het gevoel dat er overheerste bij jou, toen ze je raakten? Wat is JOUW waarheid? Ofwel, niet ‘zij zus of hij zo’, maar ‘ik…’ en vul dan maar in. Wat is jouw waarheid?

Mensen kiezen voor ruzie, omdat ze hun waarheid als DE waarheid zien. En dat is het niet. Iedereen heeft zijn eigen ervaringen, zijn eigen gevoelens en gedachten over die ervaringen. Er is niet één waarheid, er zijn talloze waarheden.

Nu hoor ik je zeggen: “maar Janet, de zee is toch echt blauw. Dat is toch een universele waarheid?” Nou, dat hangt af van waar je er naar kijkt. Als ik vanuit de lucht naar de zee kijk, lijkt het heel donker, bijna zwart, of grijs. Sta ik op het strand en kijk ik naar de golven die mijn voeten overspoelen, dan is de zee doorzichtig. En duik ik tien meter de diepte in en kijk ik dan naar boven, ja dan is het blauw. Of… is dat dan de reflectie van de lucht?

Aandeel in een conflict

Conflicten worden opgelost doordat mensen naar zichzelf gaan kijken. Ze gaan inzien wat hun aandeel is geweest in het conflict. Dat wil niet zeggen dat hun waarheid ineens jouw waarheid wordt overigens, en ook zeker niet dat jouw waarheid ineens hun waarheid wordt!

Hoewel het soms kan voelen dat iemand veel te ver is gegaan, kan jouw aandeel misschien enkel zijn dat je niet hebt geluisterd naar je onderbuikgevoel dat je al waarschuwde. Misschien heb je je grenzen niet aangegeven in relatie tot die ander. Misschien heb je niet goed voor jezelf gezorgd en je in situaties terecht laten komen die niet goed voor je zijn.

Wat een ander in een moment van woede ook naar je hoofd gooit, besef het volgende en laat het echt even goed tot je doordringen… Je bent geen slecht mens. Je bent slechts de ‘trigger’, de druppel die de emmer deed overlopen…

Dit blog is in aangepaste vorm eerder verschenen op Ik kies geluk. 

Ik ben een woordenkunstenaar, een levensgenieter en een Grootse Zelf ontwikkelaar. Ik hou van woorden, ik kan ervan leren, ermee spelen en raken. Wel altijd positief, want ik hou ervan om een ander een goed gevoel te geven. Het leven geeft me veel inspiratie om te voelen, te leren en te delen. Het is zo bijzonder en waardevol om mensen te stimuleren, motiveren en inspireren om hun Grootsheid te omarmen. En ik leer daarbij altijd weer dat Liefde de drijvende kracht is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *