Bewustwording,  Blog,  Grootsheid,  Inspiratie,  Liefde,  Positiviteit

Maar

‘Ja, maar…’ Het zijn twee woorden die los van elkaar niet veel zeggen, maar gezamenlijk zorgen ze voor veel verstoring in communicatie. Vaak ben je je er niet eens van bewust. Wanneer jij ‘ja, maar’ zegt, focus je op de ‘ja’. De persoon die ‘ja, maar’ hoort, luistert echter naar de woorden die daarna volgen. Dit is hoe communicatie spaak loopt.

Als je je realiseert welke woorden je gebruikt, merk je hoe vaak je het eigenlijk niet echt eens bent met de ‘ja,’ die je benoemt. Datzelfde geldt overigens voor de ‘nee, maar’.

“Ga je naar het feest?” -“Ja, maar het hangt af van mijn vriend.”

“Weet je al wat je wilt eten?” – “Ja, maar ik twijfel nog wel.”

“Vind je het niet vervelend om dit voor me te doen?” -“Nee, maar het moet wel even snel tussendoor; ik heb het druk.”

Het zijn deze woorden, die duidelijk maken dat we niet altijd uitkomen voor wat we bedoelen. We verzachten de klap, die we denken dat we uitdelen. Ronduit voor onze mening uitkomen, is moeilijk. We zoeken immers verbinding en confrontatie staat daar soms haaks op.
Door echter zo omslachtig te praten, brengen we ook een hoop verwarring voor onszelf mee. Want waar wij letten op de ‘ja’, horen we zelf vaak niet wat we er achteraan zeggen. Dat wat er achter aan komt, is echter het allerbelangrijkst. Dat is de waarheid.

Connectie met anderen

Iemand vroeg me laatst, of ik nog ging starten met een nieuwe uitdaging. Ik antwoordde: “Ja, maar er zijn nog wat dingen die ik vooraf moet uitzoeken.” Wat ik eigenlijk bedoelde, maar nogal omslachtig zei, was: “Ik ben er nog niet klaar voor.” Of… en deze is wellicht nog dichter bij de waarheid: “Ik vind het spannend; ik durf niet zo goed.”
Omdat ik in feite zei dat ik zou gaan starten, door de zin te beginnen met ‘ja, maar’, en de zin afrondde met een vage uitleg waarom ik nog niet was gestart, creëerde ik afstand tussen mij en mijn gesprekspartner. De ander kon niet veel anders doen dan knikken en het gesprek bloedde dood. Als je vaak ‘ja, maar’ zegt, kan dit zelfs leiden tot irritatie bij je gesprekspartner. Ze geloven je dan niet meer, en zullen denken dat je altijd met smoesjes aan komt zetten.
Nu heb je natuurlijk ook mensen, die doorvragen: “wat voor andere dingen?” En ook hier kun je weer net zo vaag op reageren als je zelf wilt. Waar het op neer komt, is dat je geen connectie maakt met elkaar. En ik geloof dat dat juist het tegenovergestelde is van wat je wilt bereiken.

Connectie met jezelf

Daarnaast heb je ook geen connectie met jezelf. Ik merkte namelijk dat door de vraag te beantwoorden met ‘ja’, ik mezelf in feite iets toe zei, zonder stil te staan bij de twijfel die ik voelde. En die twijfel behoort ook een stem te krijgen in het geheel. Twijfel helpt je namelijk te beslissen hoe graag je iets wilt, en of je bereid bent de stappen te zetten die nodig zijn om succes te behalen.

Nu zijn we enige tijd later en ik merk dat ik een frustratie voel over die ‘ja’. Want… wil ik dit wel? Wil ik die uitdaging wel aan gaan? Nu heb ik boven tafel gekregen dat datgene wat na die ‘maar’ kwam en dat irriteert me. Dit is gebeurd omdat ik niet luisterde naar wat er achter de ‘ja, maar’ aan kwam.

Het is goed om je bewust te worden van je taalgebruik. Niet voor een ander, maar voor jezelf. Hoor je twijfel en let eens op waar je jezelf tegenspreekt. Het kan een hoop onrust schelen. Niet alleen in jezelf, maar ook in connectie met anderen.

 

Dit blog is in aangepaste vorm eerder verschenen op Ik kies geluk. 

Ik ben een woordenkunstenaar, een levensgenieter en een Grootse Zelf ontwikkelaar. Ik hou van woorden, ik kan ervan leren, ermee spelen en raken. Wel altijd positief, want ik hou ervan om een ander een goed gevoel te geven. Het leven geeft me veel inspiratie om te voelen, te leren en te delen. Het is zo bijzonder en waardevol om mensen te stimuleren, motiveren en inspireren om hun Grootsheid te omarmen. En ik leer daarbij altijd weer dat Liefde de drijvende kracht is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.