Bewustwording,  Blog,  Grootsheid,  Inspiratie,  Liefde,  Positiviteit

Onmogelijk

Als ik praat over mijn keuze voor geluk, dan kom ik wel eens weerstand tegen. Er wordt me dan gezegd dat het afhankelijk is van de persoon die je bent. Mensen worden gevormd door wat ze mee maken, hoe hun jeugd was, wat hen is verteld. Soms is het gewoon niet mogelijk om te kiezen, omdat de wereld je in posities zet waar je niet in wilt zitten.

Het zijn hele legitieme opmerkingen. Tegelijkertijd… Ik heb ook nooit gezegd dat het makkelijk is. Het geluk komt je natuurlijk niet aanwaaien, enkel omdat je zegt dat je ervoor kiest.

Heeft de wereld iets te zeggen over jouw geluk?

Wat ik me echter realiseerde tijdens zo’n gesprek is hoe groot sommige mensen deze keuze maken. Alsof de hele wereld er iets over te zeggen heeft of jij al dan niet gelukkig bent.

Ik geloof dat niet.

Ik denk dat het belangrijk is om de hele wereld even weg te trekken bij jouw beslissing. Niet stilstaan bij wat je voelt over dat wat jou is aangedaan. Niet nadenken over wat iemand als regel handhaafde vroeger. Laat dat alles even los en kijk enkel naar wie jij bent.

Kun je liefdevol zijn naar jezelf? Kun je jezelf vergeven als je een fout hebt gemaakt? Vind je jezelf een leuk iemand? Spendeer je graag tijd met jezelf? Alleen met jezelf?

In het dagelijks leven ben ik best veel op anderen gericht. Ik bied een luisterend oor, een helpende hand en sta klaar met raad en daad. Maar voor mezelf is dat toch vaak wel even anders. Ik heb een stemmetje dat regelmatig roept dat ik door moet zetten, me niet zo moet aanstellen. Ik mopper op mezelf omdat ik het niet goed vind hoe ik reageer, of wat ik doe.
Kiezen voor geluk is dan zéker een onmogelijke taak.

Kiezen voor geluk is kiezen voor jezelf

Kiezen voor geluk is eigenlijk ook kiezen voor jezelf. Kiezen voor liefde, vriendschap, vreugde, succes. Kiezen voor het kijken naar de wereld door een roze bril, en je focus verleggen naar wat goed gaat in plaats van wat je verdrietig of boos maakt.

Ik heb niet in de hand wat anderen doen. Ik kan niet voorkomen dat er pijn en onrecht in de wereld is, zelfs niet als dit in mijn directe omgeving gebeurd. Ik kan alleen invloed uitoefenen op wat ik doe, wat ik zeg en wat ik besluit te geloven.

Geluk en liefde is er altijd

Geluk is iets wat er is. Net als liefde. Het is altijd binnen handbereik. En nee, het heeft niets te maken met je moeilijke jeugd of je bijna uitgestorven vriendenkring. Het is niet afhankelijk van oorlog of vrede in de wereld.

Het is makkelijker geluk te vinden als er vrienden zijn, als je een fijne jeugd hebt gehad, en als er vrede is. Absoluut. Maar het is er altijd en er is altijd genoeg. Oké, maar wáár is het dan? Waar vind je die onuitputbare bron van geluk en liefde?
Eigenlijk is dat heel simpel: Het is wie jij bent. Het zit in jou. Je moet alleen bereid zijn het te geloven.

En als je nu een hele hoos aan weerstand voelt, bedenk dan dit… Al die ‘ja maar-en’, al die verontwaardiging over dat het niet zo makkelijk kan zijn, leg ze allemaal opzij. Daar kun je voor kiezen. Je kunt tegen die ‘ja, maar-en’ zeggen: “Ik heb je gehoord, maar jij krijgt niet het laatste woord.” Je kunt die verontwaardiging zeggen dat het prima is dat ‘ie er is, maar dat hij geen stem krijgt in jouw vervolgstappen. Je laat hem niet beslissen over jou. Dat doe je zelf en die wetenschap… dat vertrouwen in jezelf… dat is puur geluk.

 

Dit blog is in aangepaste vorm eerder verschenen op Ik kies geluk. 

Ik ben een woordenkunstenaar, een levensgenieter en een Grootse Zelf ontwikkelaar. Ik hou van woorden, ik kan ervan leren, ermee spelen en raken. Wel altijd positief, want ik hou ervan om een ander een goed gevoel te geven. Het leven geeft me veel inspiratie om te voelen, te leren en te delen. Het is zo bijzonder en waardevol om mensen te stimuleren, motiveren en inspireren om hun Grootsheid te omarmen. En ik leer daarbij altijd weer dat Liefde de drijvende kracht is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *