Bewustwording,  Inspiratie,  Motivatie,  Positiviteit

Praat je ook zo tegen jouw beste vriendin?

Stel je eens voor, je bent in gesprek met een kennis en diegene begint te praten over een van jouw beste, liefste vriendinnen. En wat diegene te zeggen heeft, is niet fraai. Ongegrond. Onaardig. “Wat is ze toch een lui mens! Heb je gezien hoe ze eruit ziet? Hoe durft ze zo naar buiten te gaan?” “Heb je de traktaties gezien die haar dochter mee had naar school, ziet er toch niet uit! Weer lui, gewoon een zakje chips met een sticker erop, wat dom!”. Natuurlijk tolereer je het niet dat jouw kennis dit zegt. Maar waarom tolereer je het dan wel als je dit over jezelf zegt?

Zelfreflectie

Wij vrouwen zijn vaak keihard voor onszelf, terwijl in dit scenario we het zonder twijfel op zouden nemen voor onze beste vriendin. In zo’n situatie word je waarschijnlijk boos of ben je verontwaardigd. Want hoe durft diegene zó te praten over jouw liefste vriendin! Dat heeft ze niet verdiend!

Dus waarom verdien je dit zelf wel? Waarom zeggen we dingen tegen onszelf, over onszelf, en halen we onszelf naar beneden?  Waarom sta je het jezelf toe om zo over jezelf te denken? Jezelf te vernederen? Je eigen zelfvertrouwen de grond in te boren? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen.

Luister eens naar jezelf

Luister eens goed naar wat je jezelf soms wijsmaakt. Ik weet wel wat er soms door mijn hoofd heengaat, zal ik een lijstje voor je maken?

  • Pffff ben ik nou echt zo dom dat ik dát niet eens kan?
  • Nou, nou dat hoofd van mij mag ook wel eens opgeknapt worden!
  • Kijk nou, die buik ziet er toch niet uit in dat superleuke jurkje, ik lijk wel een rollade!

Ho stop daarmee! Nu ben jij die kennis. En ben jij diegene die zulke nare dingen zegt. Praat eens tegen jezelf zoals je dat tegen je beste vriendin zou doen. Want ik durf te wedden dat je daar niet half zo onaardig tegen zou doen als je tegen jezelf doet! Hoe vaak geef je jezelf een complimentje?

Zelfliefde

Wees lief voor jezelf. Net zo lief als je voor je vriendin zou zijn. Steek jezelf een hart onder de riem. Vertel jezelf wat jij bewondert aan jou. Wat jou zo bijzonder maakt. Want jij mag er zijn! En nu hoef je ook niet de hele dag een loflied over jezelf te zingen, maar als je merkt dat je in zo’n negatieve bui zit… denk eens na. Behandel jezelf als jouw beste vriendin. Want iemand zoals jij, zo is er maar een. En dat is heel bijzonder!

Hoe het ook kan

Ik haal mijn rijtje er weer bij maar kijk hoe het ook kan en hoe ik tegen mijn vriendin zou praten:

  • Oké je hebt het nu nog niet voor elkaar, maar je hebt al flinke vorderingen gemaakt, je komt er echt wel! Je kunt het. Ik ben er voor je!
  • Wat een onzin! Je hebt een heerlijke volle bos krullen! En ik ben jaloers op jouw prachtige ogen! Even een likje mascara en jij bent klaar voor de dag!
  • Hou eens op zeg! Een rollade, tsss. Je hebt een prachtig en krachtig lichaam, je bent echt een lekker ding!

Heb jij punten die terugkomen als jij een negatieve bui hebt? Maak vast een lijstje als je happy in je vel zit met positieve punten die je op kunt lezen zodat je snel van die negatieve bui af bent!

Leuk als je jouw lijstje met mij deelt. Inspiratie is altijd welkom.

Riëtta. Vrouw. Echtgenote. Moeder. Ondernemer. Creatieveling. Sportieveling. Choco-addict. Schrijfster? Voor nu word ik door Janet uitgedaagd mijn gevoelens, teksten en ervaringen aan het papier toe te vertrouwen. Ik hoop dat ik anderen (en mezelf) kan inspireren, motiveren en in ieder geval kan laten (glim)lachen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.