Bewustwording,  Blog,  Brieven aan mezelf,  Grootsheid,  Inspiratie,  Liefde,  Positiviteit

Present

De titel staat voor aanwezig zijn. In het Engels is het ‘hier en nu’, maar betekent het tevens ‘cadeautje’. En dat is het wanneer je even stil staat bij het moment waarin je je nu bevindt.

Tegenwoordig wordt er vaak gesproken over het belang van in het ‘nu’ leven. We zijn meer bezig met het verleden, met spijt, verdriet en boosheid. Of we spenderen onze momenten in de toekomst, met angst, zorgen en onrust.
In het ‘nu’ leven, betekent dan kijken naar waar je bent, loslaten wat is geweest, en werken naar de toekomst die je wilt.

In het nu leven

Even geleden, sprak coach David zich uit tegen het concept van in het ‘nu’ leven.
“We leven ook in het ‘nu’ als we aan het verleden denken. Dan denken we nú aan het verleden. Of in dit moment denken we aan de toekomst. Dat gebeurt allemaal in het ‘nu’. Er is niets dat gebeurt in het verleden of in de toekomst. Het gebeurt allemaal nu.”

Ik heb dit opgevat als dat het zinloos is om zoveel energie te stoppen in ‘toen’ en ‘straks’. Je hebt er geen invloed op. Je hebt alleen invloed op ‘nu’.

De ergste scenario’s

Soms weet je dat er iets staat te gebeuren waar je tegenop ziet. Een tentamen. Een uitdaging. Een gesprek. Een onbekende situatie.
In je hoofd kun je je dan allerlei dingen bedenken over dat moment waarop het plaatsvindt. Vaak zijn het de ergste scenario’s die de revue passeren. Wat als je zakt? Wat je als een black out krijgt? Wat als je het niet meer aandurft? Wat als je voor gek staat? Wat als, wat als, wat als…
Het resultaat kan zijn dat je uren wakker ligt, starend naar het plafond, je hart in je keel. Gedachten die schreeuwen dat je het niet kunt, gevoelens van onmacht, wanhoop en vluchtgedrag. Het kan zijn dat je uiteindelijk besluit af te zien van deelname. Of dat je er zoveel energie in stopt dat je niet meer kunt afremmen. Je kunt daarmee creëren waar je bang voor was.

Onnodig moeilijk

Coach David gaf me een cadeautje, toen hij vertelde dat we de neiging hebben het onszelf onnodig moeilijk te maken. We doen het precies verkeerd om: we bedenken eerst hoe het zou zijn, dan voelen we de weerstand en dan doen we het niet meer of we doen het met zoveel opgebouwde negatieve energie dat we al snel datgene creëren waar we bang voor waren.
Laten we beginnen met het gewoon te doen. Laten we daarna voelen wat het met ons deed. En laten we daarna gaan bedenken wat we er van vonden en of we ermee door willen gaan.

Sommige situaties zijn nu eenmaal onvermijdelijk. Examens doen hoort erbij als je een diploma wilt halen en daarmee je toekomst tegemoet wilt gaan. Gesprekken voeren is onvermijdelijk als je verbinding wilt, en dat betekent ook dat het soms lastige gesprekken kunnen zijn. En willen we iets bereiken, dan zullen we vaak de gebaande paden moeten verlaten. We kunnen mensen om advies vragen, maar niemand ervaart de wereld zoals wij zelf doen. Niemand heeft precies dezelfde geschiedenis, dezelfde kernwaarden en dezelfde toekomstdromen.

En daarom is het zo belangrijk dat je beseft dat je nu leeft. Je bent nu hier: in het nu. Dit moment. En in dit moment besluit je zelf of je rustig blijft doorademen of in paniek schiet. Je besluit zelf of je denkt aan onrust van vroeger of van dit moment van niets moeten geniet. En als je dit moment zelf kunt beslissen hoe die beleeft, dan kun je dat keer op keer herhalen, en daarmee uiteindelijk een stuk meer genieten van de momenten die je hier hebt. ❤

Dit blog is in aangepaste vorm eerder verschenen op Ik kies geluk. 

Ik ben een woordenkunstenaar, een levensgenieter en een Grootse Zelf ontwikkelaar. Ik hou van woorden, ik kan ervan leren, ermee spelen en raken. Wel altijd positief, want ik hou ervan om een ander een goed gevoel te geven. Het leven geeft me veel inspiratie om te voelen, te leren en te delen. Het is zo bijzonder en waardevol om mensen te stimuleren, motiveren en inspireren om hun Grootsheid te omarmen. En ik leer daarbij altijd weer dat Liefde de drijvende kracht is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *