Bewustwording,  Blog,  Grootsheid,  Inspiratie,  Motivatie,  Positiviteit

Stilstand: een moment waarop je kunt kiezen voor grootsheid

Er komt een moment dat je even stil staat in je leven. De kans is groot dat dit moment komt net nadat er een onverwachte wending plaatsvindt. Je raakt je baan kwijt. Of je relatie gaat uit. Of je ontdekt dat je niet blij bent met wie je bent geworden, of waar je staat in het leven. Hoe ga je daarmee om? Wat helpt om weer op gang te komen? Ik vertel je mijn ervaring.

Er knapte iets

Het was 2016. Ik werkte al drieëneenhalf jaar als receptioniste en administratief medewerker voor een zorgorganisatie. Ik herinner me dat ik rond 10 uur  ‘s ochtends een kopje koffie dronk met collega’s en dat ik me opwond over hoe de communicatie met een collega ging. Trots vertelde ik dat ik eindelijk een grens had aangegeven.

Slechts enkele uren later stond ik huilend met een paar schoenen tegen de muur van de kantine. Niet wetende wat ik moest doen.

Gebrek aan zelfliefde

De boodschap was duidelijk; ik was overspannen. Ik kwam thuis te zitten met een hele hoop emoties die ik niet begreep. Ik schrok van het minste of geringste en was bang, verdrietig en ongerust. Mijn lichaam voelde moe aan, alsof alle energie uit me was getrokken.

Het meest had ik te lijden onder de vernietigende gedachten, die me continu vertelden hoe ik gefaald had, wat voor een loser ik was en dat ik me niet zo moest aanstellen. Zulke gedachten kunnen je leven snel overnemen.

Wie ben ik, wat wil ik?

Zo diep in de put zitten, dat er alleen maar de weg naar boven was. Het was aan mij om aan de klim te beginnen. En de eerste stap was om mezelf te leren kennen. Ik werd door een collega een kameleon genoemd en – hoewel ik altijd trots was op mijn aanpassingsvermogen – was dit precies het probleem. Eigenlijk wist ik niet meer wie ík was, diep van binnen.

Ik hoef het niet alleen te doen

Ik besloot mijn proces te delen, want ik ben altijd al een schrijver geweest. Zo doorleef ik mijn gevoelens en krijg ik inzicht waar het voorheen verwarring was. Gaandeweg ontdekte ik hoeveel mensen op mij, de échte mij, zitten te wachten. Dat niet anderen, maar juist ik wat meer van mezelf mocht gaan houden. En door meer van mezelf te houden, kon ik ook anderen meer toelaten. Ik realiseerde me dat ik ervoor kan kiezen om gelukkig te zijn.

Hoe word ik gelukkig?

Wat mij hielp, was mijn energie te volgen. Wat maakte me gelukkig? Als ik een middag ongestoord kon kleuren, voelde ik me ontspannen. Dat bleef ik dus doen. Als ik op mijn telefoonscherm een naam zag die ik niet wilde spreken, dan liet ik de telefoon overgaan. Ik nam de ruimte om te voelen wat ik voelde. Ik vroeg mezelf af wat ik nu écht nog eens een keer wilde meemaken of beleven en maakte een bucketlist.

Dat is de kern van de stap naar een gelukkig leven: jezelf de ruimte geven om te zijn zoals je bent en nee te zeggen tegen dingen die stress opleveren. Voor jezelf kiezen is het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven.

Vier jaar later

Wat een ervaringen heb ik om op terug te kijken. Ik heb een ballonvaart gemaakt. Ik heb een fantastische partner gevonden. Mezelf achter het stuur gezet van een Audi A3 cabrio en dwars door Groningen en Drenthe gereden. Binnenkort overnacht ik in een iglo – eentje van stro nog wel! En het belangrijkste van alles: Ik ben gelukkig. Dit is leven zoals het bedoeld is. Dat alles wat je doet en wat je zegt in lijn is met gelukkig zijn. En nee, het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, en dát accepteren naast het simpelweg gelukkig zijn, is waarlijk groots zijn.

Zit je zelf vast en wil je advies, of wil je graag jouw verhaal delen? Neem dan gerust contact met mij op.

Ik ben een woordenkunstenaar, een levensgenieter en een Grootse Zelf ontwikkelaar. Ik hou van woorden, ik kan ervan leren, ermee spelen en raken. Wel altijd positief, want ik hou ervan om een ander een goed gevoel te geven. Het leven geeft me veel inspiratie om te voelen, te leren en te delen. Het is zo bijzonder en waardevol om mensen te stimuleren, motiveren en inspireren om hun Grootsheid te omarmen. En ik leer daarbij altijd weer dat Liefde de drijvende kracht is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *