Inspiratie,  Liefde

Van jezelf houden – hoe doe je dat?

Zelfliefde kan een flinke uitdaging zijn. Wanneer je iets stoms hebt gedaan. Wanneer je je eenzaam voelt. Of wanneer je niet gelukkig bent met waar je staat in het leven. Op die momenten geloof je niet in jouw Grootse Zelf. Dan ben je vergeten of wil je niet toestaan dat je de moeite waard bent om van te houden. Sterker nog, dat je groots bent ongeacht wat je doet of waar je staat.

Maar hoe doe je dat? Hoe leer je van jezelf te houden?

 

Zelfliefde en het belang van doen

Je kunt jezelf liefhebben door dingen te ondernemen die jou goed laten voelen en waar jij blij van wordt. Dit kan door te gaan shoppen, jezelf te trakteren op iets moois of lekkers. Je kunt het aanwakkeren door vrijwilligerswerk te doen of geld te geven aan een goed doel. Je kunt een luisterend oor bieden aan een vriendin of je oma wekelijks bezoeken.

Let wel op dat je niet trapt in de valkuil van het ‘moeten doen’. Hoe goed bedoeld ook, wanneer je van jezelf iets moet doen, dan leer je jezelf enkel te waarderen door wat je doet. Wat juist tegen je kan werken als jouw behoefte of verlangen gaat om tijd voor jezelf.

Het belang van zijn

Daadwerkelijk jezelf liefhebben, doe je door te ‘zijn’. Dat doe je door jezelf te waarderen voor wie je bent, door te focussen op wat er is zónder dat je er iets voor moet doen. Dit betekent bijvoorbeeld dat je jezelf mooi vindt zoals je ’s ochtends wakker wordt. Of dat je jezelf complimenten geeft, juist wanneer de volume van je kritische stem luider wordt. Dit zijn geen dingen die je ‘doet’, dit is wie je bent wanneer jij in jouw grootsheid staat.

Een aantal manieren om zelfliefde te oefenen

Ontdek jouw innerlijke liefdevolle stem

We kennen allemaal de innerlijke kritische stem, maar er is ook een tegenhanger. Een stemmetje dat vaak heel zachtjes ons moed in praat of ons troost. Onze liefdevolle stem helpt ons de positieve kant te zien, ook wanneer we het gevoel hebben dat die er niet is. Het enige dat wij hiervoor hoeven te doen, is te leren luisteren.

Focus op wie je bent in plaats van wat je doet

Jouw eigenwaarde hangt samen met hoe jij jezelf ziet. Als jij kiest voor liefde, dan is dit onvoorwaardelijk. Dan staat dit los van wat je doet, maar gaat het om wie je bent. Jezelf liefhebben, ook wanneer een ander jou niet liefheeft. Jezelf liefhebben, ook wanneer je frustratie of een ander ‘ongewenste’ emotie ervaart. Jezelf liefhebben is jezelf accepteren en waarderen in de meest pure vorm van wie jij bent, los van de meningen, oordelen of verwachtingen van anderen.

Laat het moeten los

Hoe verleidelijk het ook is te geloven dat je beter bent door wat je vindt dat je moet doen (voor een ander), het is je Ego die hier baat bij heeft. Bij alles waar je ‘ja’ tegen zegt, vraag jezelf af: doe ik dit omdat ik het wíl, of omdat ik het móet (van mezelf of van een ander)?

Geef jezelf de ruimte

Eén van de meest liefdevolle manieren waarop je van jezelf kunt houden, is door jezelf de ruimte geven. Dit betekent ‘ja’ tegen jezelf zeggen, ook als dit een ‘nee’ is naar de ander. Dit betekent tijd nemen om een keuze te maken, ook als er druk wordt uitgeoefend (door jezelf of door een ander). En dit betekent ook jezelf te laten zien en horen, wanneer dit goed – en soms misschien ook spannend – voelt.

Geniet!

Jezelf liefhebben betekent tot slot dat je geniet. Niet alleen van de mooie en leuke dingen, maar ook van de leerzame momenten. Bijvoorbeeld de inzichten die ontstaan door het (h)erkennen van angstpatronen. Genieten is jezelf toestemming geven te geloven dat het leven mooi is en je veel kan leren.

Liefde is er – altijd

Op de momenten dat het gewoon even niet gaat, en zelfs deze tips teveel van het goede zijn, onthoud dan alleen dit: Je kunt ervoor kiezen te geloven in de liefde. Je kunt besluiten dat liefde er altijd voor je is. Ook als je dit even niet voelt.

Soms is het simpelweg eigenwijs en star blijven vasthouden aan dat idee. En dat starre vasthouden, wanneer je het eigenlijk niet kunt of wilt, is precies waarom jij groots bent.

Ik ben een woordenkunstenaar, een levensgenieter en een Grootse Zelf ontwikkelaar. Ik hou van woorden, ik kan ervan leren, ermee spelen en raken. Wel altijd positief, want ik hou ervan om een ander een goed gevoel te geven. Het leven geeft me veel inspiratie om te voelen, te leren en te delen. Het is zo bijzonder en waardevol om mensen te stimuleren, motiveren en inspireren om hun Grootsheid te omarmen. En ik leer daarbij altijd weer dat Liefde de drijvende kracht is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *