Inspiratie,  Motivatie,  Positiviteit

Waarom wil ik altijd iedereen pleasen?

Ik ben een ontzettende pleaser. Ik maak het graag iedereen naar de zin en loop mezelf daar vaak in voorbij. Ondanks dat ik het vaak al druk zat heb met mijn werk, het opzetten van mijn eigen bedrijf, mijn gezin en mijn huishouden laat ik me vaak nog andere dingen ‘in de maag splitsen’. Ik ben bijvoorbeeld vrij actief bij de sportvereniging van mijn kinderen. Zet me daar vaak in en soms bewust even niet. Maar dan blijkt last minute dat er niemand is om die late bardienst te draaien en als ik dan gebeld word… ja dan vind ik het heel moeilijk om nee te zeggen. Maar hoe lang hou je dit vol? Dat bespreek ik in deze blog.

Nee zeggen

Ik kan slecht ‘nee’ zeggen, want wat zullen mensen dan van me denken? Van me vinden? Vaak vul ik in gedachten al in wat een ander van me denkt. “Als ik nee zeg, dan vindt diegene me vast een enorme trut.” Dat schuldgevoel (“maar als ik het niet doe, dan gaat het niet door en dan zijn er zoveel kinderen teleurgesteld”) wat ik al bij voorbaat mezelf opleg, maakt dat ik dan toch maar ja zeg. 

Blijf bij jezelf

Ik doe ontzettend mijn best om die gevoelens te negeren en mijn keuze, in ieder geval aan mezelf, te verklaren. Waarom wil ik iets niet (of juist wel) doen? Voelen waarom wel of waarom niet. Want als ik ja zeg om de verkeerde redenen, maakt dat ik me de hele dag niet happy voel. Want ik wil het niet ECHT. Ik weet ook: als ik iets echt wil dan ben ik veel leuker, enthousiaster en dan levert het ook veel meer op. Omdat ik dan mijn ziel en zaligheid erin gooi. Als ik twijfel en toch ja zeg, dan wordt het de versie “Riëtta-net-niet”. Ik kom er niet lekker in, kan me niet volledig geven, kan mijn enthousiasme niet kwijt. Het resultaat is dan dat beide partijen niet krijgen wat zij verdienen. Daarom is het belangrijk om bij jezelf en jouw gevoel te blijven zodat je de juiste keuzes kunt maken.

Pick your battles

Maar hoe ga je dan om met mensen die commentaar leveren op jouw nee? Moet je dan altijd een uitleg geven waarom je een ‘nee’ verkoopt?

Ik vind van niet. Soms is een nee gewoon nee en kan ik het commentaar van een ander naast me neerleggen of weerleggen. Maar hierin kies ik wel. Per gebeurtenis maar ook per persoon. Is het iemand die ik belangrijk vind in mijn leven, dan geef ik tekst en uitleg. Maar is diegene minder belangrijk voor me of hecht ik weinig waarde aan zijn of haar oordeel? Dan is een nee gewoon een nee.

Ja ik geef het toe, soms knaagt het dan alsnog want ik wil soms ook gewoon graag leuk gevonden worden. ’Nee’ zeggen maakt mij niet een minder persoon en als ik mezelf dat voorhoud, ebt dat gevoel vaak vanzelf weg.

Jezelf op 1

Het is niet egoïstisch om jezelf op 1 te zetten. Want alles begint en eindigt met jezelf. In mijn leven zijn natuurlijk zijn mijn man, kinderen, familie en vriendinnen ook ontzettend belangrijk maar alsnog sta ik bovenaan. Want als ik niet lekker in mijn vel zit, niet happy ben, straal ik dat uit naar mijn omgeving en kan ik niet de moeder, echtgenote, zus, dochter of vriendin zijn die ik graag wil zijn.

Het is dus oké om voor jezelf te kiezen, zet jezelf voorop!

Riëtta. Vrouw. Echtgenote. Moeder. Ondernemer. Creatieveling. Sportieveling. Choco-addict. Schrijfster? Voor nu word ik door Janet uitgedaagd mijn gevoelens, teksten en ervaringen aan het papier toe te vertrouwen. Ik hoop dat ik anderen (en mezelf) kan inspireren, motiveren en in ieder geval kan laten (glim)lachen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *