Bewustwording,  Blog,  Grootsheid,  Inspiratie,  Liefde,  Motivatie,  Positiviteit

Wat betekent respect?

De pandemie maakt een hoop los bij mensen. Er is verontwaardiging en onrust. We gooien met modder naar elkaar. We eisen gehoord te worden en eisen dit niet altijd op de meest handige momenten. Eigenlijk zie je dat bij elke situatie die ons raakt. Elkaar het respect en de ruimte geven, is er vaak niet bij. Lees de reacties onder een willekeurig controversieel bericht er maar op na. Waarom is respect zo belangrijk wanneer je het niet eens bent met elkaar?

Respectloos

Sommige mensen vinden dat je respect moet verdienen. Door in hun ogen “domme opmerkingen” te maken, verdien je het niet en mag je dus uitgemaakt worden voor wat er ook voor verachtelijks in hen opkomt.

Anderen zeggen alleen mensen te respecteren die hen respecteren. Het probleem daarmee is dat we niet beseffen dat het begint met respect te geven. Is er ooit iemand geweest die respect heeft gekregen, door de ander géén respect te geven? Ik moet het eerste voorbeeld nog horen.

Respect en Ego

We zijn zo zeker van ons gelijk. We begrijpen de ander niet. Soms gebaseerd op grondig onderzoek en na reflectie, maar veel vaker gebaseerd op losse flodders informatie, dat past binnen onze kaders en dat vaak een element van bangmakerij of frustratie heeft. Want negativiteit verkoopt. Ga maar na. Zeg iets wat eigenlijk niet kán in het openbaar en je hoeft amper te wachten op een heftige weerstand. Dat is Ego.

Ego reageert direct met verontwaardiging. Er is geen ruimte voor een andere interpretatie van de woorden van de ander. Er is alleen direct een tegenaanval geoorloofd.

Respect en jouw Grootse Zelf

Jouw Grootse Zelf kijkt het aan en beseft dat ze niet alle antwoorden heeft. Ze doet ook niet alsof. Sterker nog, ze komt er voor uit als ze iets niet weet, en staat er voor open om te leren. Ze geeft de ruimte aan de ander en aan haarzelf. Ze mag veranderen van mening. Net zo goed als dat ze mag vasthouden aan haar mening.

Haar mening is haar waarheid. Niet dé waarheid. Dé waarheid bestaat niet. Er is altijd wel iets te zeggen over ’de andere kant‘. Hoe ongelooflijk, raar, of idioot dit ook klinkt. Het is niet aan haar om de ander te overtuigen of om te streven naar een universele waarheid. Dat is in veel gevallen echt een utopie.

Respecteer elkaar

Het is lastig, maar het is ook onderdeel van mens-zijn. Er valt zoveel te ontdekken en het is helemaal aan jou om dát te geloven wat jij wilt. Waar wij de mist in gaan, is dat we niet willen accepteren dat er verschillende waarheden zijn. Dat het oké is dat deze waarheden er zijn. Dat het juist zo bedoeld is. We zijn niet gelijk. Onze verschillen maken ons uniek. Accepteer dat. Omarm dat. Respecteer dat.

’Respect is één van de mooiste uitingen van liefde‘ – Michael Angel Ruiz

Respect hebben voor de ander, getuigt van respect hebben voor jezelf. Het laat zien dat je liefde hebt en durft te geven met het volledige begrip dat we verschillend zijn en dus kunnen botsen. Je kunt iemand met respect behandelen, wanneer je het niet eens bent met anderen. Door naar hen te luisteren. Door jouw grenzen aan te geven. Door afscheid te nemen als je er samen niet uitkomt.

Respect en liefde gaan hand in hand. Zonder de één kan de ander niet bestaan. Daarom is respect belangrijk.

Ik ga voor liefde, ik ga voor respect. Doe jij met me mee?

 

Ik ben een woordenkunstenaar, een levensgenieter en een Grootse Zelf ontwikkelaar. Ik hou van woorden, ik kan ervan leren, ermee spelen en raken. Wel altijd positief, want ik hou ervan om een ander een goed gevoel te geven. Het leven geeft me veel inspiratie om te voelen, te leren en te delen. Het is zo bijzonder en waardevol om mensen te stimuleren, motiveren en inspireren om hun Grootsheid te omarmen. En ik leer daarbij altijd weer dat Liefde de drijvende kracht is.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.